Den komplicerade verkligheten att spela på ett spår på scenen

Det finns en stigmatisering bland musiker om att uppträda på scenen med en backing track för det enkla faktum att de flesta artister i stor utsträckning förväntas vara de som är ansvariga för att generera alla ljud som kommer från scenen. Men med saker som sovrumsproducenter blir allt populärare och fler soloartister som letar efter sätt att spara pengar på vägen, blir användningen av backingspår allt vanligare på scenen. Till och med traditionella band börjar bredda den kreativa styrkan i deras levande ljud genom backing tracks. Men stigmas åt sidan, att spela till en backing track kan vara komplicerat, frustrerande och möjligen skadligt för en artists liveuppträdande.

Bakspår lyssnar eller justerar eller bryr sig inte

Att lägga till ett spår i liveframträdanden är en riskabel strävan även för de mest erfarna musikerna. Den främsta anledningen beror på den kalla, robotiska karaktären hos backing tracks. Till skillnad från en mänsklig musiker som kan lyssna, tolka musik direkt och justera för fel eller förändringar i ögonblicket, kan det vara ett absolut musikaliskt tågbrott på scenen att komma in tidigt eller spela fel sektion med ett spår. Och medan misstag som görs i en traditionell bandinställning är oundvikliga och kan åtgärdas, öppnar musikerna för situationer där allt de kan göra för att rädda saker är att stoppa låten och börja om.

Misstag blir särskilt grymma när spårgenererade baslinjer och ackordprogressioner är inblandade. Att spela fel sak över ett slagmönster är en sak, men att starta ett avsnitt med fel ackordprogression eller melodi kan orsaka en dissonans som alla i publiken kommer att höra direkt.

Spikar känslan och blandningen av ett backing track

Precis som med vanliga uppträdanden krävs mycket övning för att få saker att låta rätt när man lägger till ett spår i mixen av liveshow. Men att dra av backing tracks kräver mer än träning och musikalisk skicklighet. Tänk till exempel på blandningen av en typisk liveshow. En förhoppningsvis kompetent ljudtekniker är att tolka och presentera en konstnärsmusik på bästa sätt genom att blanda och behandla varje enskilt instrument ett i taget. När du kastar ett gäng olika musikaliska element i ett enda spår har ingenjören inget sätt att separera dessa ljud och behandla dem.

Det betyder att du måste kunna blanda ett bra låt som låter bra om du vill att din musik ska översättas positivt på scenen. Du och musikerna du spelar med kan låta fantastiskt, men en lerig blandning kan äventyra det övergripande ljudet av din prestation. Och slutligen, överväga hela mono vs stereo -grejen för en sekund. Vissa arenor har inte utrustning för att spela upp spår i stereo. Spela ett stereospår på en plats som denna och du kommer att få saknade delar och stora problem i din uppsättning.

Detta gäller också för oss som inte är tekniskt kunniga när det gäller att blanda och studsa spår. Att blanda ett spår på fel sätt kan leda till stora och pinsamma problem på scenen. Experiment krävs för att få saker rätt, men om du är långt på väg i din karriär kommer du förmodligen inte ha möjlighet att potentiellt spränga en prestation för att få en backingbana att fungera som du vill.

Som titeln på den här artikeln antyder kan backningsspår vara komplicerade. Men i dagens musikaliska framförandeklimat är det en komplikation som förmodligen är värd din tid att göra rätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *