Musiklag 101: Gemensamma musiklicenser

Precis som alla andra egendomar kan musikupphovsrätten och de enskilda ensamrätten till dessa överföras, säljas, licensieras och delas mellan flera ägare. I allmänhet behöver du tillstånd från både den musikaliska verkets ägare (vanligtvis en utgivare) och ljudinspelningsägaren (vanligtvis ett skivbolag) för att använda inspelad upphovsrättsskyddat musik. Observera dock att om du spelar in en låt igen (i stället för att använda en förinspelad version) krävs i allmänhet bara tillstånd från ägaren av det musikaliska verket (eftersom du inte använder någon annans ljudinspelning).

Nedan följer beskrivningar av vanliga musiklicenser:

Mekaniska licenser: Denna typ av licenser tillåter endast ljudåtergivning av ett musikverk, som vanligtvis styrs av en musikutgivare. Till exempel kommer ett skivbolag att ingå ett mekaniskt licensavtal med en musikutgivare eller annan musikalisk verkare för att tillåta återgivning och distribution av en inspelning av det musikaliska verket.

115 § Obligatorisk licens: 115 § obligatorisk licens är en lagstadgad mekanisk licens som tillåter alla att reproducera och distribuera kopior av icke -dramatiska musikverk, under vissa förutsättningar. Sådana kopior kan innefatta fysiska kopior, inklusive CD -skivor och skivor, eller kopior som görs i samband med digitala sändningar (definierade som “digitala telefonupptagningsleveranser” eller “DPD”), inklusive digitala nedladdningar, begränsade eller “bundna” nedladdningar, interaktiv strömning och ringsignaler . Villkoren för 115 § -licensen inkluderar följande:

Upphovsrättsinnehavaren måste ha distribuerat musikverket till allmänheten (det vill säga upphovsrättsinnehavaren har rätt att kontrollera den första användningen av en musikalisk komposition);
Användarens primära syfte måste vara att skapa och distribuera “telefonrekord” eller DPD: er till allmänheten för privat bruk (det finns ingen obligatorisk licens för att använda musik med video);
Användaren kan göra ett musikaliskt arrangemang av verket i den utsträckning som är nödvändig för att anpassa det till stilen eller tolkningssättet för föreställningen, men användaren får inte ändra verkets grundmelodi eller grundkaraktär;

Användningen kan inte innebära att kopiera en ljudinspelning (om inte separat tillstånd erhålls från ägaren till ljudinspelningen); och

Användaren måste betala en obligatorisk licens royalty. Royaltypriserna fastställs av Copyright Royalty Board, som består av tre heltidsdomare som utses av kongressens bibliotekarie.

Som vi kommer att diskutera i vårt nästa inlägg, ändrar den nyligen antagna musikmoderniseringslagen processen för att erhålla och administrera den obligatoriska licensavsnittet 115, särskilt för digitala musikleverantörer som Spotify, Apple Music och Tidal.

Master Use Licenses: Denna typ av licens tillåter återgivning av en ljudinspelning, som vanligtvis kontrolleras av ett skivbolag. Till exempel skulle man behöva en master use -licens för att sätta ihop en sammanställningsrekord av befintliga inspelningar, för att använda ett “sampel” av en befintlig inspelning i en ny låt eller för att använda en befintlig inspelning i en film. Det finns ingen lagstadgad obligatorisk licens för återgivning av ljudinspelningar, så licensavgifter för master use kan variera mycket.

Synkroniseringslicenser: Denna typ av licens, även känd som en “synk” -licens, tillåter reproduktion av ett musikaliskt verk som ska användas i samband med visuella bilder, till exempel en film, tv -program eller tv -reklam. Synkroniseringsavgifter kan variera mycket. Och kom ihåg att synkroniseringslicenser vanligtvis bara täcker det musikaliska verket. Om en befintlig ljudinspelning ska användas i det nya audiovisuella verket krävs också en masteranvändningstillstånd från skivbolaget.

Föreställningslicenser: Framförande av musikverk, till exempel genom att spela låtar på radion, på tv, på en webbplats eller i butiker, restauranger, barer och nattklubbar, är i allmänhet tillåtet enligt prestandelicenser som utfärdats av de tre organisationerna för utövande rättigheter (“PRO”): ASCAP (www.ascap.com), BMI (www.bmi.com) och SESAC (www.sesac.com). Ett nytt PRO har också nyligen kommit in på scenen – Global Music Rights (www.globalmusicrights.com). På uppdrag av anslutna författare och utgivare utfärdar PRO -leverantörer i allmänhet övergripande prestandelicenser till musikanvändare, och licensavgifter är baserade på en mängd olika faktorer.

114 § Obligatorisk licens: Prestandalicenser för användning av ljudinspelningar är endast nödvändiga när prestanda sker via digital ljudöverföring, till exempel för internetradiostationer. Rätten att offentligt utföra en ljudinspelning kan säkerställas genom en obligatorisk licens enligt 114 § i upphovsrättslagen, på vissa villkor. Den lagstadgade licensen administreras av en organisation som heter SoundExchange. Till skillnad från PRO -licenser erbjuder eller förhandlar SoundExchange inte om något licensavtal. Snarare måste en webbansvarig lämna in ett “meddelande om användning” till US Copyright Office tillsammans med en ansökningsavgift innan den börjar strömma. Vid ansökan är en webbplats automatiskt berättigad till avsnitt 114 lagstadgad strömningslicens, förutsatt att webbcastern uppfyller flera lagstadgade villkor, inklusive följande:

Webbsändningen kan inte vara interaktiv (det vill säga låtar kan inte spelas “på begäran” och låtar kan inte spelas inom en timme efter en begäran eller vid en tidpunkt som lyssnaren har angett).

Webbsändningen måste innehålla informationen som kodas i ljudinspelningen av upphovsrättsinnehavaren, till exempel titeln, artisten och annan relaterad information.

Webbcastern kan inte under någon tre timmars period spela mer än tre ljudinspelningar från ett album (och högst två låtar som spelas i rad) eller fyra ljudinspelningar från samma artist eller från någon uppsättning eller sammanställning.

Webbcastern kan inte publicera ett program i förväg eller meddela i förväg när specifika låtar kommer att spelas.
Webbcaster måste göra månatliga betalningar till SoundExchange till den lagstadgade kursen som bestäms av Copyright Royalty Board (som varierar beroende på vilken typ av tjänst som tillhandahålls). SoundExchange betalar, efter avdrag för driftskostnader, 50% av de insamlade royaltiesna till upphovsrättsinnehavaren (vanligtvis skivbolaget), 45% till de inspelade artisterna och 5% till de icke-presenterade musikerna och sångarna.
Print (Lyric) Licensing: Denna typ av licens, som är skyddad från låtskrivaren eller musikutgivaren, i tillämpliga fall, tillåter utskrift av noter eller texter till en låt, till exempel för karaoke-CD-skivor, webbplatser, T-shirts och affischer.

I vårt nästa musiklag 101 -inlägg kommer vi att stänga av ämnet upphovsrättslagstiftning och diskutera den nya musikmoderniseringslagen och förklara de viktiga ändringarna av upphovsrättslagen.

Music Law 101 -serien tillhandahålls av Coe W. Ramsey och Amanda M. Whorton från advokatbyrån Brooks, Pierce, McLendon, Humphrey & Leonard LLP. Brooks Pierce tillhandahåller sofistikerade och strategiska råd till en mängd olika kunder i underhållningsindustrin, inklusive artister, musiker, låtskrivare, skivproducenter, DJ: ar, artistchefer, radiostationer, tv -stationer, nya medieföretag, skiv- och förlagsföretag, film och tv -producenter, annonsörer, skådespelare och reality -tv -talanger, radiotalanger och litterära författare och förlag. Music Law 101 -serien tillhandahåller en enkätintroduktion till lagarna i USA som är relevanta för musikindustrin, är inte avsedd och ska inte på något sätt tolkas som juridisk rådgivning eller juridiskt yttrande om några specifika fakta eller omständigheter, och ska inte tolkas som att skapa en advokat-klient relation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *