När ska du ta en paus från musiken

Att göra musik är något världen har en romantisk uppfattning om, vilket innebär att uppgivande vanligtvis ses som ett tecken på svaghet. Men gör musik tillräckligt länge, och du kommer snart att se att det är viktigt att ibland minska, ändra kurs eller sluta i musik. Här är tre gånger när det är meningsfullt att ta en paus från musiken.

1. När något i musiken tar mer från dig än det ger tillbaka

Om något inom musik inte belönar dig på det sätt det brukade, kan det vara dags att överväga att gå tillbaka och närma dig saker på ett annat sätt. Oavsett om det är genom pengar, kreativ tillfredsställelse eller ett sätt att blåsa ner ånga, är det bara att göra musik hållbart för en person när det är givande. Många av oss tar den självuppoffrande vägen inom musik bara för att inse att vi inte kan vara musikskapande robotar som existerar enbart för att skapa och utföra musik. Eftersom konsten imiterar livet blir din musik förmodligen inte särskilt bra om du inte lever där och lever ett levande och komplicerat liv. Att ta paus är viktigt här eftersom musikrutiner som inte är givande inte är hållbara. Gå tillbaka, ta reda på varför musik inte är vad det brukade vara för dig och försök igen.

2. När musikrelationer inte längre är hållbara

Människor är oändligt komplexa, och det är därför relationer är föremål för så mycket slagkraftig musik. Att ge upp i musik och byta kurs är oundvikligt när oåterkalleliga relationer är inblandade. Från låtskrivarpartners som inte tål att vara i samma rum som varandra till erfarna band som inte orkar tänka på en annan turné, att sluta är det bästa alternativet när musikaliska relationer har försvunnit förbi. Naturligtvis är det alltid bäst att försöka upprätthålla musikaliska partnerskap, men om du vet att din inte kan räddas, sluta med så mycket respekt och nåd som du kan samla och sätt dig själv bättre i att skapa musik.

3. När ett projekt inte går någonstans

Att få en musikkarriär att fungera kräver uppoffring, svett och risk att dra av. Det är inte ovanligt att planera något i musik bara för att inse att saker inte är vad du ville ha kort tid senare –– ett album, en turné, att arbeta med en ny grupp musiker, etc. Eftersom de resurser du kan engagera dig för musik är begränsad, att sluta med projekt som inte verkar gå någonstans kreativt eller ekonomiskt är ofta det bästa sättet att gå. Allt du säger ja till i musik – om det är dina egna idéer eller samarbete med någon annan – översätts till att säga nej till något annat. Att få något meningsfullt att hända i musik kräver tid, pengar och planering.

Att gå bort från projekt som inte har potential hjälper dig att fokusera på de som har det. Men jag bör notera här att det är en stor skillnad mellan att ge upp ditt eget personliga projekt och att sluta med något som en turné, som involverar andra människor. Det kommer att finnas tider inom musik där du vet att sluta är det bästa för dig att göra, men till en kostnad för människorna runt dig. I komplexa situationer där du har förbundit dig till något kan det vara din bästa insats att hålla ut det under en kort tid och gå vidare senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *