En guide till roller i musikindustrin

När du bygger ditt lag som konstnär eller utforskar industrins karriäralternativ vill du se till att du vet vem som är vem i den här branschen. Som publicist är jag till exempel ofta förvirrad över att ha samma plikter som någon inom marknadsföring. En bokningsagent och promotor används ofta omväxlande när deras jobb i verkligheten är väldigt olika.

Vi har sammanställt en lista över några av de mest kända karriärerna i branschen och en kort sammanfattning av vad varje innebär. Branschen och dess karriärmöjligheter växer alltid, så om du inte ser en roll som verkar passa dig ännu, ge inte upp. Det finns många av oss i den här branschen som har skapat en odefinierad helt egen roll-under tiden, kolla in vår lista.

Chef

Jag har funnit att definitionen av ledning verkar variera ganska mycket beroende på vem du pratar med, hur stort band du är och vad ni alla är villiga att göra. En chef för en storartist är inte samma sak som en chef för en indieartist.

Men i ett nötskal är det chefens jobb att hålla konstnärens karriär på rätt spår. Att ge dem råd i sina beslut och partnerskap, att berätta vad som fungerar och att berätta för dem vad som behöver förbättras. Vissa chefer håller det till en rådgivande/anslutningsroll, medan andra går utöver att även boka shower och samordna press.

Publicist

En publicists jobb är att ansluta dig till möjligheter till exponering. Vanligtvis för indiekonstnärer kan detta vara i form av digitala och ibland tryckta intervjuer, funktioner och andra berättelser. Deras jobb är inte att öka din försäljning eller antal – det är reklam. Istället är det att öka medvetenheten om ditt varumärke via säkerhetsfunktioner. När det gäller PR för stora etikettartister kan detta också omfatta att godkänna och neka pressförfrågningar och hantera konstnärens offentliga framträdande.

Sociala medier marknadsföring

Denna arbetsbeskrivning kan variera lite beroende på vad du gör och i vilken skala, men sociala mediechefen kan göra allt från att ge råd till mindre band om sina marknadsförings- och annonsstrategier, till att driva en etikett eller stora konstnärers sociala mediekonton.

Utgivare

En utgivare är personen som förbinder låtar med möjligheter. Och pengar. Det är de som ser till att artister får betalningar för allt från placeringar till royalties.

Musikansvarig

Detta är den person som är ansvarig för att placera låtar i film, TV och andra former av media. De räknar ut vilken låt som passar bäst var, och sedan får de det att hända. Du kan tacka dem för den där verkligen känslomässiga scenen i din favoritfilm där musiken passar stunden till en T.

Bokningsagent

Jag har definitivt gjort mig skyldig till att ha förvirrat en promotor och en bokningsagent under mina första dagar i branschen. Så här är kärnan. En bokningsagent är personen som bokar din turné, ser till att du får betalt och försöker få dig en bra plats i laguppställningen. De får vanligtvis betalt en procentandel av vad du gör på scenen den natten, vilket betyder att du förmodligen måste tjäna pengar innan de är intresserade.

Promotor

En promotor å andra sidan arbetar med bokningsagenten för att organisera alla de små detaljerna i showen, som att få dig betalt, se till att flytta biljettförsäljning, sådana saker. Det är också de som anordnar återkommande nätter på klubbar (IE: Emo Night, 80s Night, etc).

Bokningsagenter och marknadsförare tenderar att arbeta nära tillsammans, och en bra bokningsagent vet hur man riktar sig till platser som är vettiga för din långsiktiga tillväxt. Till exempel, om Club A hanteras av Promoter X, som arrangerar många lokala shower men också är värd för en stor festival en gång om året, är det en bra plats att komma in.

A&R

Alla vill bli upptäckta av någon i A&R, eller hur? Människor tenderar att känna till A&R som de personer som är ansvariga för att få nya talanger till en etikett, men i takt med att branschen har utvecklats så har den rollen också. A&R ansvarar för mycket mer än att bara upptäcka talanger. De är involverade i att utveckla artisten från början till slut – vilket innebär att leverera de goda nyheterna och att vara bekväma med kritik.

Radiopromotor

Ungefär som radioens publicist är din radiopromotor den som har direkt anslutning till att få din låt på radio. För indiekonstnärer är detta vanligtvis college -stationer och liknande.

Resechef

Resechefer är det som hindrar turnén från att gå helt och hållet. De måste vara bra på att organisera och jonglera uppdrag, eftersom det är de som ser till att du når alla dina åtaganden dagen. (Dvs om du har en pressintervju och en meet and greet, ser de till att du når dem i tid). Det är också de som ser till att ditt hotellrum är klart, platsen har vad du behöver, etc. De är en slags din livslina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *