Hur besatt över siffrorna kan skada ditt låtskrivande

Oavsett om det är de spel-räkningar du ställer upp på streamingplattformar eller mängden följare du samlar på dig via sociala medier, har siffror och statistik blivit en nästan oundviklig del av att vara aktiv i musik idag. Men bara för att du har en evig plats på första raden när det gäller att följa siffrorna bakom din musik, betyder det inte att du alltid ska vara uppmärksam. Faktum är att besatthet över dina pjäser, visningar, följare och nedladdningar kan göra mer skada än nytta för ditt låtskrivande.

Varför mer är inte nödvändigtvis bättre när det gäller nummer i musik

Musiker är inte annorlunda än vanliga människor på det sättet som vi alla har tränats för att fästa värde på saker som väcker uppmärksamhet genom siffror: sociala medier, videovisningar och låtuppspelningar. När det gäller musiker är det lätt att tro att låtar som inte ger många streams, nedladdningar och lyssnare bara inte är värda mycket. Men denna tankegång är falsk och farlig av ett par skäl.

Att jaga nummer i musik är ungefär som att återuppleva en popularitetstävling från gymnasiet om och om igen. Musik får inte sitt värde av hur mycket lyssnande den får. Det finns en myriad av exempel på bra musik som aldrig hittar någon publik, och hemsk musik som toppar listorna. Att tro på att din musik inte kommer att vara bra förrän den når en viss mängd uppspelningar eller lyssnare kan vara en distraktion eller till och med en skada för ditt låtskrivande.

Sanningen är att vi som kultur förlitar oss på siffror för att mäta värde eftersom vi inte vill tänka för hårt på något som varför en låt är meningsfull, framgångsrik eller genomslagskraftig eller inte. Vi vill ha saker enkelt och okomplicerat, men som alla konstformer är musiken komplex och meriterna med en låt kan inte enkelt mätas med statistik.

Vilka låtskrivare borde fokusera på istället

Det är lätt att säga att låtskrivare ska ignorera siffrorna och bara fokusera på sitt arbete, men det är svårt att följa. Realistiskt måste uppmärksamhet på siffrorna bakom din musik hända någon gång i en musikers karriär, och det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Problemet uppstår när en artist kombinerar höga siffror med bra musik. De två är inte alltid länkade.

Statistiken som är kopplad till din musik är bra att uppmärksamma, så länge den inte distraherar eller formar din låtskrivningsprocess. Att skriva musik på ett sätt som syftar till att tillfredsställa talgudarna är ett recept för att skapa formelaktig och otrevlig musik för många låtskrivare. Oavsett om det är besatt av siffror eller att prioritera framgång framför allt annat inom musik, kan din låtskrivarpraxis inte trivas om det ständigt är saker som hindrar ditt arbete. Det är inget fel med att vilja ha tid, pengar och personliga uppoffringar som du kastar in i ditt låtskrivararbete för att löna sig, men dessa saker är separerade från musiken att skriva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *