Hur ett minimalt tillvägagångssätt kan hjälpa dig att skriva bättre musik

Musik är ett utrymme där det är frestande att närma sig saker med en eftergiven filosofi. Om du tänker efter är allt från att sälja ut program för att bevisa att din musik lyssnar på över streamingplattformar beroende på siffror. Ju bättre nummer du kan generera, oavsett om det är låtströmningar, fans över sociala medier eller nedladdningar av din musik, desto bättre, eller hur? Jag tror inte att det är så enkelt, och i en tid där musik är så sammanflätad med nummer riskerar vi att värdera musiker för mycket eller för lite eftersom allt är kopplat till nummer nu. I stället för att inta en “mer är alltid bättre” mentalitet kring din musik kan du förmodligen ha stor nytta av att gå tillbaka och anamma en mer minimal strategi – särskilt när det gäller låtskrivande.

Glasyren och kakan

Vad är benen i en sång? När du tar bort produktionen och tillagd instrumentering, sitter du vanligtvis kvar med någon form av ackordprogression och röstmelodi (för de flesta poplåtar). Tänk på benen bakom ett musikstycke som den brödiga delen av kakan. Glasyren består av saker som medryckande slagverk, bakgrundssång, reverb och gitarrsolon. Dessa tillagda element är ofta det som gör låtar spännande att lyssna på, men de bidrar bara till strukturen och benen som redan finns där. Glasyr får kakan att smaka gott, men de flesta av oss skulle inte vilja äta bara glasyr.

Låtskrivare kan få problem när de fokuserar mer på glasyren än själva kakan. Om du anammar ett minimalistiskt tillvägagångssätt då och då i ditt arbete kan du hjälpa dig att fokusera på att utveckla strukturen och flödet i dina låtar snarare än att klä upp halvbakade idéer till något de verkligen inte är. Vissa låtar är bäst lämpade för att låta glesa och minimala och andra gynnas på ett enormt sätt av extra instrumentering och produktion. Hur som helst kan du lägga mer tid på att tänka minimalt för att förbättra ditt skrivande.

Hitta andan i en låt

Att bryta ner en låtidé i dess mest grundläggande element ger dig möjlighet att finslipa sitt hjärta och sin karaktär. Ibland tappar musik sin energi och anda när för mycket staplas ovanpå en enda idé. I stället för att komma med en låt och lägga till andra element omedelbart, är det alltid en bra idé att ha demos av initiala låtidéer att återkomma till om saker går ur spår. Detta är ett sätt att bevara den initiala energin i musiken du kom med den extra fördelen att du kan testa olika stämningar och riktningar för dina låtar. Det är också viktigt att notera hur du känner och vad du tänker på när du först utvecklar en låt. Att använda ett minimalistiskt tillvägagångssätt i ditt arbete kan hjälpa dig att identifiera dina tankar och motivationer för att skriva något och hjälpa dig att införliva dem genom extra instrumentering och produktion senare. Det finns inget rätt eller fel sätt att göra musik, men varje låtskrivare kan ha nytta av att bryta ner saker och förenkla sitt arbete då och då.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *