Hur man gör kreativ frustration till något positivt

Var kommer en musikers kreativitet ifrån? Är det något en person kan lära sig och utveckla eller är det en av de “du har antingen det eller inte” -affärer? Även om det kan vara frestande att försöka förstå och tillkalla musikalisk kreativitet med hårda och snabba regler, fungerar det bara inte så. Den kreativa processen är annorlunda för alla, och de saker som hjälper mig att skriva meningsfull musik kommer inte nödvändigtvis att fungera för dig.

Men medan allas kreativa process är annorlunda, kan vi alla relatera till att känna oss vilse, oinspirerade och fastna när vi försöker göra musik. Kreativ frustration kan kännas irriterande, kvävande och till och med deprimerande för vissa musiker, men det kan vändas. Här är några tips för att omvandla kreativ frustration till något som fungerar till din fördel:

Bestäm exakt vad det är som gör dig frustrerad

Vad är det som gör dig frustrerad under den kreativa processen? Att fråga detta kan hjälpa dig att förstå och utnyttja din kreativa frustration. Ibland är det lätt att känna sig musikaliskt överrumplad och överväldigad utan att veta varför. Att gå det extra steget för att upptäcka vad det är i din process som är frustrerande kan hjälpa dig att ta itu med och titta på saker från ett nytt perspektiv.

Låt oss säga att låtskrivandet går för dig tills du kommer till texterna. Om du vet att textskrivning ger dig problem, så är det det du borde fokusera mest på. Läs böcker, titta på självstudier, experimentera. Lär dig om fantastiska låtskrivarförfattare och ta reda på vad som gör dem speciella.

Släpp förväntningarna och omfamna energin i din frustration

Det här nästa tipset är knepigt men oerhört användbart. All den kreativa frustrationen du känner är nästan säkert kopplad till en uppsättning förväntningar du har gett dig själv. Saker som att försöka bli konventionellt framgångsrika eller att känna att din musik behöver låta och känna på ett visst sätt kan vara enormt kvävande. Om du kan, gå ur dina förväntningar för en sekund. Inse att för irriterande frustration kan vara, det finns definitivt energi i den. Problemet är att den energin slösas bort på att försöka pressa dina ansträngningar till idéer som strikt följer dina normer. Genom att tappa dina standarder och helt enkelt göra musik för det skull har du den bästa chansen att göra något bra utan att hata dig själv i processen.

Använd frustration som ett verktyg för att spränga och bygga om din process

Ibland går det inte att komma runt det faktum att vi känner oss frustrerade av en god anledning. Vi vill att något ska hända –– kreativitet –– och när det inte fungerar som vi vill blir vi besvikna. Istället för att brottas eller förhandla med vår frustration, är ibland det bästa sättet att lyssna på den. Om du har försökt allt under solen för att skapa musik på ett visst sätt och ingenting fungerar, är det dags att förstöra din process och börja om. Det kanske låter konstigt, men på så sätt kan kreativt missnöje vara en stor hjälp för att erkänna att det finns ett problem och börja om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *