Hur man vet när man ska ge upp på en låtidé

Det finns inget sätt att skriva en låt. Om du är en låtskrivare är du förmodligen väl medveten om detta. Men när en musiker kommer på en bra idé kan det vara svårt att komma ihåg detta när en enda idé inte blir till en bra låt. Vi älskar ofta musikaliska idéer så mycket att vi kommer att göra allt för att skydda och bevara dem, även om det i slutändan innebär att vi slösar bort vår tid eller offrar andra idéer som faktiskt fungerar bra i ett musikstycke.

Men hur vet du när du ska fortsätta med en idé och när du ska borka? Det här är en fråga som låtskrivare och kompositörer har brottats med så länge som musik har funnits.

Varför vissa musikaliska idéer fungerar och andra är svarta hål

Varje låtskrivares hjärna är unik, så det finns inget sätt att definiera varför vissa delar i musik fungerar och andra inte. Om du någonsin har gillat en idé men bara inte fått den att gå någonstans –– en refräng, riff, solo, trumslag, sångtexter –– då är den idén i huvudsak ett svart hål. Eftersom låtar inte ofta kommer helt färdiga ur porten, bygger låtskrivare dem vanligtvis en bit i taget. Svarta hålsituationen händer när en författare fastnar för en idé, men den utvecklas aldrig till en sång.

Beröm för tråkiga musikaliska idéer

Det låter konstigt att skriva detta, men de tråkiga strukturella komponenterna i musiken får sällan den kredit de förtjänar. Från kvartsnoter baslinjer som aldrig avviker från roten till ackord till låtar byggda på 3-ackordsprogressioner, de osexiga delarna av musik fungerar ofta som strukturer som håller många av de låtar vi alla känner och älskar. Idéer som aldrig passar in i en låt är ofta för stora och upptagna för att kunna hålla ett musikstycke.

Hur man ger upp en musikalisk idé som inte går någonstans

Det kan vara smärtsamt att överge en musikalisk idé du verkligen älskar, även om du vet att den inte har någon framtid. Men den goda nyheten är att med inspelningsteknik behöver du aldrig riktigt. Istället för att glömma en idé du är knuten till för alltid kan du spela in den och spara den i en fil på din dator. Visst, just nu går din idé inte någonstans, men kanske kommer den om en månad eller två. Detta låter dig spara dina idéer utan att behöva besatta av dem och ta tid från andra aspekter av ditt skrivande. Med nya öron kan du avgöra om dina idéer fortfarande är värda att eftersträvas.

När ska man sluta

Hur vet du när du ska ge upp en musikalisk idé? Detta svar kommer att skilja sig från alla författare, men att fokusera på dina mål kan vara en stor hjälp. Om du är sugen på att skriva låtar och spela in demos är idéer värda att släppa taget om eller spara till senare om de distraherar dig från att producera färdiga låtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *