Så här tar du reda på 2021 och får ut det mesta av 2022

Det är något riktigt speciellt med möjligheten att bedöma allt du har åstadkommit under föregående år och planera för en ljusare morgondag. Kanske är det planeringsnörd i mig, men det är bara något som verkligen lyser upp om chansen att börja om på nytt, ge dessa drömmar nytt liv och bygga vidare på den fart du redan har skapat.

För att komma igång, ställ dig själv dessa frågor och ta dig verkligen tid att reflektera. Jag föreslår att du går in på det här med penna och papper och skriver ner dina svar. Det kommer inte bara att hjälpa dig att formulera dina tankar, det kommer att ge dig något att reflektera över.

Vad gjorde jag som fungerade?

Ta först en stund för att verkligen fira dina framgångar. Fråga dig själv “vad gjorde jag som fungerade?” Vad fick dina fans att bli vilda och gav dig det lilla fladdrandet i magen som så ofta pekar oss i riktning mot det som är viktigast för oss?

Ta en titt på allt från dina sociala medier (mer om det nedan) till din liveshow, din merch -försäljning till eventuella personliga interaktioner du hade med fans och bransch och skriv ner det fysiskt – vad fungerade absolut, otvetydigt?

Vad kunde ha gjorts bättre?

Nu är det dags att gå tillbaka, lägga egon åt sidan och ta upp pennan för att skriva ner det som inte fungerade så bra som du hade hoppats. Kanske hade du svårt att få ut folk på shower. Skriv ner det. Kanske är ditt engagemang på sociala medier lågt. Skriv ner det.

Poängen med denna övning är inte att döma dig själv eller få dig att må dåligt, det är bara att få en uppfattning om tillväxtområden – och lita på mig, vi har alla dem! Inget att skämmas över här.

Har jag nått min målgrupp? (Vet jag ens vilka de är?)

Detta är en intressant. Så många artister tycks tro att de vet vem deras målgrupp är, men om du ber dem beskriva deras ideala fan eller vilken typ av person de försöker nå, snubblar de antingen eller säger “alla!”

“Alla” är inte en målgrupp, det är ett tecken på att du förmodligen inte riktigt känner till ditt varumärke och inte är helt tydlig med vem du riktar dig mot, så du hoppas bara att hämta folk längs vägen . Tyvärr kommer detta aldrig att fungera för långsiktig tillväxt. Om du fortsätter att undvika att förstå ditt varumärke och därmed finslipa din nisch och de människor som verkligen kommer att få och älska dig, kommer du aldrig riktigt att kunna bryta igenom det glastaket.

Ta dig tid att verkligen ta reda på vem din målgrupp är. Det är en tuff övning, men jag lovar, det kommer att göra stor skillnad framåt.

Hur ser mina sociala mediekanaler ut? (engagemang)

Oddsen är om du är super på varumärket och klar över vem din målgrupp är och du tillgodoser dem, då hoppar dina sociala kanaler. Om de är lite inaktuella och du inte får mycket engagemang (eller om samma 2-3 personer alltid gillar saker) är det ett annat ganska bra tecken på att du är förvirrad och din målgrupp inte har varit hittades.

Det finns många saker som skapar en konstnärs framgångsrika karriär, men en aktiv och engagerande social media är till 100% en av de mest informativa. Det spelar en roll i allt från hur dina fans ser på dig och hur aktiva de är för att förfölja dina shower/merch/musik/etc samt hur branschen ser dig (vad som visar dig boka, vilka festivaler du går på, vad chefer vill ha att arbeta med dig, vilka etiketter som är intressanta, vilka bloggar eller Spotify -spellistor du vill ha.) Det går verkligen inte att hoppa över detta om du vill bli en karriärmusiker. Du måste bara få ordning på dessa kanaler.

Hur är min liveshow?

Som någon som har varit i musikbranschen i nästan ett decennium har jag sett många liveshower. Och de flesta av dem suger. Om du undrar varför ingen kommer ut till dina program, börja här. Visst, det kan vara en hemsk plats eller en dålig natt eller skitväder, men jag lovar dig att om din liveshow är fantastisk kommer folk ut för att se dig. Detta är ytterligare ett av de fall där du måste lägga ditt ego åt sidan och ta en rejäl titt på fakta.

Jag säger inte att det inte finns någon förmildrande omständighet – det är en tuff marknad och det är inte lätt att få ut folk till dina shower, även om du är fantastisk att titta på. Men som utgångspunkt föreslår jag att du tittar länge på ditt liveshow och frågar dig själv var du kan göra det bättre. Förutsatt att musiken faktiskt låter bra live, tänk på teatrarna. Vad har dina favorit live -handlingar gemensamt? Folk kommer ut på en show för att få en upplevelse. Jag kom inte ut klockan 23 på en tisdag i 10 graders väder för att se dig stå där uppe och knappt röra på dig, tjafsa genom korta introduktioner som jag inte kan förstå och åka hem 20 minuter senare. Jag vill känna att jag är en del av något. Jag vill att du ska se ut som att du har tid i ditt liv där uppe, oavsett om det finns 5 personer i publiken eller 200. Jag vill gå därifrån och tänka “Nu var DET en liveshow!” och sedan berätta för alla mina vänner om det.

Vad är mina mål?

För att verkligen växa måste du ha mål och du måste veta vad de är. Jag handlar om att ha ett eller två sträckmål som du arbetar mot i längden, men försök också att begränsa 3-4 mål för året som du realistiskt kan arbeta mot och sedan arbeta bakåt för att ta reda på hur att göra dem till verklighet. Kom ihåg att om du bara säger “Jag vill ta med 200 personer till våra shower till sommaren” är det bra, men om du inte har en verklig plan för att komma dit, kommer det förmodligen inte att hända.

Så gör ditt mål och ta reda på vad jag behöver göra för att nå dit? Om ditt mål är att få ut 200 personer till din show i juli, ta reda på vad som måste hända från januari till juni för att skapa den verkligheten.

Vad behöver du göra i januari? Kanske måste du börja arbeta med dina sociala medier så att du får fansen engagerade och uppmärksamma. Ok, dela upp det i veckomål för januari. Vad behöver du göra varje vecka för att bygga upp det engagemanget?

I februari kanske du behöver undersöka och börja spela med Facebook -annonser så att du i mars kan börja använda dem för att få ut människor. Gör nu veckomål för februari och mars runt det.

Vad vill jag egentligen?

Detta är viktigt att fråga dig själv. Så många artister och människor i allmänhet tror att de vet vad de vill, men tanken är så abstrakt att jag inte är säker på att de verkligen gör det. Fråga dig själv vad du vill och fråga dig själv vad det egentligen betyder och varför du vill ha det.

Till exempel, om du säger att du vill logga på en etikett, fråga dig själv varför? Vad betyder det egentligen? Om det för dig betyder “jag får skapa musik och behöver inte oroa mig för något annat som sociala medier, shower etc.” då

2) om det du verkligen vill är att fokusera mer på musiken och mindre på verksamheten, kanske du behöver överväga att ha ett team som hjälper dig med det dagliga, mer än en etikett. Så egentligen behöver du pengar för att anställa ett team – en publicist som hanterar din press, en bokningsagent för program, en socialmediekonsult för att finjustera dina kanaler med dig, etc.

Bli specifik och försök verkligen gå djupare in på varför dina mål. Du kanske tycker att det du faktiskt vill är mycket annorlunda än den godtyckliga etiketten du slog på den

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *