Varför Breaking Even inte borde vara ditt främsta turneringsmål

När jag började turnera mätte jag framgången med om mitt band slutade vår tid ute på vägen i skuld eller inte. Personliga utgifter åt sidan, jag ansåg helt enkelt att kunna vara på turné utan att behöva spendera pengar som en framgång. Men många turer och ett decennium senare ser jag saker ganska annorlunda, inte bara när det gäller att spendera och tjäna pengar på turné, utan om det är värt det för mig att vara ute på vägen i första hand.

Om du inte tjänar pengar på vägen, borde du åtminstone göra fans och bygga fart

Många framgångsrika musiker spenderar ogudaktiga mängder tid på vägen av en mycket bra anledning: pengar. Eftersom det nu är svårare än någonsin för musiker att tjäna en pålitlig inkomst av att sälja sin musik, får de ofta merparten av sina pengar på turné. Men för alla andra är turné något som görs för att hitta fans, skapa kontakter och bygga karriärer.

För dessa musiker är det helt enkelt ett för lågt mål att skjuta på på turnéer. Men viktigare än så är det faktum att jämnhet och att vilja turnera konsekvent lämnar artister i en ohållbar ekonomisk ställning. Om din musik inte har hittat en stor publik kommer det mesta av turnén att vara en investering, inte bara i pengar utan också tid, energi och relationer. Detta gäller inte band som turnerar ett par veckor om året utan de som tillbringar månader av sin tid ute på vägen.

Hur man definierar mål för hållbar turné

Vad menar jag med hållbar turné? Att resa hållbart är att planera tid på vägen som matchar dina mål med dina resurser. Om ditt band gör bra musik men är nytt och inte har fans ännu, kan det drömma om att vara på väg under nästa år, men är det realistiskt? Antagligen inte. Gör en översikt över de resurser du realistiskt kan lägga på turnéer. I stället för ett år på vägen kanske du får nöja dig med en eller två månader.

Att definiera dina turnémål är ännu viktigare än att ta reda på dina resurser. Vissa artister vill bygga upp sin närvaro i en stad eller region i hopp om att bli signerade till en specifik etikett. Andra vill bara ha chansen att komma upp på scenen inför nya fans. Ju mer specifik du kan få med dina turneringsmål, desto bättre. Allt från att boka shower till den övergripande framgången för en turné förbättras när mål definieras och shower planeras därefter.

Att jämna sig ekonomiskt är ett bra mål att ha för vissa band, men det borde inte vara deras enda mål. Det är frestande att fastna i det roliga att ta ut din musik på vägen, men turné är för riskabelt och krävande för att kunna göras utan ett verkligt syfte. Om du inte försöker tjäna fans eller pengar på vägen, varför är du där i första hand?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *