Varför sårbarhet är avgörande för låtskrivare

Sårbarhet är något som vissa musiker kan associera med de mer illamående och navelblickande aspekterna av popmusik. Hackade ballader med berättelser om oförklarad kärlek eller arg musik som kompenserar för brist på djup med extrema känslor och teman som jag tänker på. Men sanningen är att det är en stor skillnad mellan att sända känslor i musik från att närma sig den med verklig sårbarhet. Känslor kommer naturligt för de flesta av oss, men sårbarhet blir mycket svårare.

Varför sårbarhet och känslor är två väldigt olika saker

Varje musiker vet att känslor är avgörande i deras arbete. I grunden är musikens roll att relatera till och inspirera mänskliga känslor, vilket innebär att musiker som inte kan utföra känslomässigt inte riktigt kan vara musiker. Och även om många av oss ofta misstänker känslor för sårbarhet, kan de två inte vara mer olika. Känsla är något som återspeglar en persons naturliga stämning eller sinnestillstånd. Inom musik betyder det att införliva glädje, sorg och varje känsla däremellan i en sångs berättande och musikaliska stämning.

Men sårbarhet är något som präglas av risk för musikerns räkning. Dess bokstavliga definition är “kvaliteten eller tillståndet att utsättas för möjligheten att bli attackerad eller skadad, antingen fysiskt eller känslomässigt.

Känslomässig sårbarhet i musik är när en artist avslöjar en sanning om sig själv som kan påverka dem negativt. Ett konstigt sätt att se på det kan vara ungefär som en investering. Låtskrivare som anammar sårbarhet öppnar sig för risker i hopp om att musiken de skapar resonerar med lyssnare på ett meningsfullt sätt.

Riskerna med känslomässig sårbarhet i musik

Vad händer dåligt när en låtskrivare är sårbar? Det beror helt på låtskrivaren eftersom vi alla är rädda för olika saker – domar från vänner och familj, rädsla för att uppfattas som konstiga eller skadade, avslöjar sanna känslor om ett ämne som kan få människor att känna sig obekväma. Även om alla dessa omständigheter är olika, är de alla lika på det sättet att de lyfter gardinen bakom en konstnärs verkliga identitet.

Varför sårbarhet är så viktigt inom musik

Framför allt är den största anledningen till att sårbarhet i musik är avgörande för att den prioriterar sanning. Sårbarhet är något som hjälper musiker att skapa musik som avslöjar deras sanna identiteter och upplevelser. Detta hjälper dem att bekämpa tanken på att de “borde” skriva musik som ryms inom en viss ram eller förväntning. Om du någonsin har hört ett band som lät bra men saknade något för att dra dig in och försegla affären, kan en brist på sårbarhet ha varit varför.

Men sparken här är att vara sårbar är en verklig utmaning för många musiker. Kom ihåg att verklig sårbarhet tar verklig risk, och vissa låtskrivare är bara inte villiga att avslöja sig själva genom sin musik. Men för dem som är villiga att acceptera risken betyder utbetalningarna ofta skillnaden mellan att kunna relatera till publik eller inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *