5 låtskrivartricks att prova efter att du har träffat en vägg

Det är inte lätt att vara musikaliskt kreativ, särskilt om du känner dig krossad av förväntningarnas tyngd. Från att försöka följa upp en framgångsrik låt till att inte veta hur man kommer igång med att göra musik, att träffa en vägg kreativt är en enkel sak att göra inom musik. Här är fem knep som hjälper dig att bekämpa låtskrivarens blockering:

1. Experimentera med extremer

Det här kan låta som konstiga råd, men att medvetet anstränga sig för att skriva musik i ljudområden som du inte är van vid kan hjälpa dig att återvända till ett kreativt bördigt headspace. Något så enkelt som att införliva dramatiskt snabba eller långsamma tempo i din skrivprocess har kraften att låsa upp idéer som du inte kunde ha utvecklat genom att hålla fast vid de vanliga säkra vanorna.

2. Byt upp ditt huvudinstrument


Många läsare kommer inte att vara bekväma med detta råd, men det är poängen. Ibland är kreativ osäkerhet och obehag avgörande för att gå vidare. Att träffa en kreativ vägspärr i musik representerar ofta en brist på nyfikenhet, och detta kan vara ett stort problem för låtskrivare. Eftersom låtskrivande ofta börjar med ackordförlopp, kan en byte av huvudinstrumentet du skriver dem med pumpa in nytt blod i din process, även om du inte är bekant med ersättningsinstrumentet. Den större idén här är att ta en kreativ risk för att sätta dig i ett nytt tänkesätt.

3. Ge dig själv begränsningar


Har du någonsin känt dig överväldigad i en livsmedelsbutik med alla valmöjligheter? Visst, du kanske har åkt dit för att köpa saker för att göra pasta, men teoretiskt sett kan du hämta ingredienser för att göra en indisk curry eller en fin fransk 3-rätters middag. Ofta, när allt är möjligt inom låtskrivande, finns det ingen tydlig kreativ väg framåt. Begränsningar ses ofta som en dålig sak, men de kan hjälpa till att forma din process på ett meningsfullt sätt om de utnyttjas på rätt sätt. I stället för att ta bort alternativ kan begränsningar lyfta fram dina verktyg och resurser. Att anamma musikaliska begränsningar kan betyda allt från att skriva ensam på en akustisk gitarr utan bandet till att experimentera med att skriva låtar som bara innehåller två eller tre ackord.

4. Omvänd din process

Att göra allt du normalt gör sist i din skrivprocess först är ytterligare ett av de där obekväma tricken som kan få dig över en låtskrivarpuckel. Den mänskliga hjärnan är designad för att skapa vanor, och det är därför det är så svårt att lära sig något nytt. Att vända på din process förändrar saker tillräckligt mycket till den grad att du börjar se på saker annorlunda.

5. Samarbeta med nya skribenter


Om du verkligen har fastnat i ett kreativt hjulspår kan arbetet med nya författare hjälpa dig att höra saker annorlunda när det kommer till att skriva musik. Nyhet och risk är teman inbäddade i vart och ett av dessa trick, och att arbeta med obekanta författare är ett bra sätt att omfamna dessa idéer. Du kanske upptäcker att du föredrar att arbeta mer med vissa låtskrivare än andra, men även ogynnsamma skrivsessioner kan hjälpa dig att förändra saker och ting och få dig att tänka på musik på ett annat sätt. Fortsätt att testa nya saker tills något fungerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *